Scurt Istoric

Istorie Noiembrie 17, 2014

Biserica Dolheşti este construită în anul 1915 de Nicolae Ion pe un teren în suprafaţă de 1 ha, donat de ctitor şi are hramul „Sântul Nicolae“.

Este zidită din cărămidă arsă pe fundaţie de piatră, acoperişul este din tablă zincată iar turlele sunt din lemn îmbrăcate cu tablă. Are formă trilobată, prezentând două turle. In curtea bisericii este construită casa praznicală(P+1+M) şi casa parohială (P). În 1915 se execută la biserica din Dolheşti pictura şi decoraţiunile în valoare de 3.500 de lei, bani plătiţi de Administraţia Casei Bisericii, în funcţie de înaintarea lucrărilor.

Epitropi ai parohiei din Dolheşti erau economii V. Ursăcescu şi loan Zahaia. Pictura a fost realizată de către Gheorghe Ionescu Zaharia. S-au pictat catapeteasma, strana Maicii Domnului, plafonul bisericii etc. Pictura s-a efectuat în ulei, unele lucrări fiind cu foita de aur. Lucrările de construcţie ale bisericii demarate în anul 1913 au fost terminate în octombrie 1915.

Intr-o scrisoare din 28 decembrie 1915 adresată Episcopiei Huşilor aflăm că Nicolae loan este donatorul bisericii din Dolheşti. Printr-un alt document aflăm că pictura şi mobilarea integrală a bisericii din Dolheşti nu a fost terminată nici până în februarie 1916 din cauza maistrului lemnar I. M. Ivanovici. Pentru ca lucrarea să demareze corect, maistrul Ivanovici este înlăturat şi înlocuit cu alţi meşteri.

După cutremurul din 1940, în anul 1941 a fost reconstruită turla bisericii de către meşterul Hristodor A. Dumitru din Dolheşti, ajutat de alţi meşteri şi de fratele său, Hristodor A. loan. După 1944, tot de aceşti meşteri, se construieşte şi monumentul ridicat în cinstea eroilor din 1916-1918 şi celor din al II-lea război mondial. Hristodor A. Dumitru, meşter în lemn şi piatră, a lucrat la Palatul regal,

Palatul Cotroceni de azi, la refacerea din 1912-1914.
În 1958 a fost pictată de Gheorghe Savin din Huşi. În urma cutremurului din 1977 a suferit avarii importante, fiind reparată parţial. Cutremurul din 1986 a accentuat aceste avarii, care au suferit mici reparaţii.                          
În anul 2009, cu sprijinul şi încuviinţarea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-au demarat lucrările de expertizare şi proiectare privind consolidarea, reabilitarea şi modernizarea lăcaşului de cult. Întrucât valoarea lucrărilor de consolidare este mare în raport cu posibilităţile materiale ale enoriaşilor din parohie, proiectul a fost depus în anul 2011 la Ministerul Culturii în vederea acordării unui sprijin financiar.

Deoarece lăcaşul de cult – biserica Sf. Nicolae Dolheşti – necesită urgente şi costisitoare lucrări de reabilitare, care se pot întinde pe o lungă perioadă de timp, preotul paroh Brumă Mihai împreună cu enoriaşii din sat şi sprijinit de Primăria şi Consiliul Local Dolheşti a demarat în anul 2007 construcţia Casei Praznicale, amplasata în curtea bisericii. Lucrările nu sunt finalizate, în prezent realizându-se amenajarea parterului pentru desfăşurarea slujbelor li serviciilor religioase şi etajul I care funcţionează ca praznicar, urmând  amenajarea mansardei unde se vor construi câteva camere pentru pelerini şi biblioteca bisericii.

Parohia Dolheşti la 1934 avea 462 de familii, 2.019 suflete iar în anul 1938 avea 444 de familii cu 2.010 suflete. Parohia avea două sate componente: Dolheşti cu 158 de familii şi 650 de suflete şi Pietriş cu 286 de familii şi 1360 de suflete. În prezent, parohia Dolheşti aparţine de Protopopiatul II Iaşi din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi cuprinde numai locuitorii satului Dolheşti. Localitatea Dolheşti, centru de comună, atestată documentar din anul 1406 are un număr de 207 familii ortodoxe cu o populaţie 563 persoane. În contextul marilor nevoi sociale, Biserica prin slujitorii săi s-a implicat în ajutorarea şi soluţionarea problemelor credincioşilor. Din anul 2001, Parohia Dolheşti este deservită de preotul paroh Mihai Brumă care a fost ajutat de cântăreţul bisericesc şi consiliul parohial. În această perioadă au fost desfăşurate următoarele activităţi:  servicii liturgice permanente şi slujbe ocazionale, educaţie religioasa şi activităţi pastoral misionare în parohie, activităţi administrative(construirea casei praznicale, lucrări de extindere, reparaţii şi modernizare a casei parohiale, întocmirea documentaţiei tehnice pentru consolidarea şi reparaţia capitala a Bisericii Sf. Nicolae Dolheşti, construirea a trei troiţe, lucrări parţiale de împrejmuire a proprietăţilor bisericii, achiziţia din contribuţii şi donaţii de obiecte bisericeşti, cărţi, vesminte, Sf. Epitaf) şi social filantropice (ajutorare a grupurilor de persoane sau localităţi sinistrate prin organizarea de colecte publice de alimente, bani, articole de îmbrăcăminte, distribuirea hranei pentru persoanele foarte sărace sau bolnave din comună, ajutorarea familiilor aflate în extremă dificultate din comună, organizarea anuală a Pomului de Crăciun pentru copiii din parohie, Organizarea corului de copii şi oferirea de daruri cu ocazia Sărbătorilor pascale, organizarea împreună cu cadrele didactice a Serbărilor şcolare).

Patrimoniul edilitar al Bisericii Sf. Nicolae Dolheşti, constă în Lăcaşul de cult – Biserica Sf. Nicolae, casa praznicală şi casa parohială. Biserica are în proprietate suprafaţa de 7 ha teren amplasat in intravilanul şi extravilanul localităţii Dolheşti şi extravilanul localităţii Pietriş, comuna Dolheşti, judeţul Iaşi, teren pe care este amplasat si cimitirul satului Dolheşti din intravilan, in proxima vecinătate a bisericii.

Şirul slujitorilor acestei biserici este următorul: preot Lupu Ciucu (1853-1864) preot Gheorghe Gavrilescu(1864-1905), preot N. Ciobanu(1905-1908), preot Grigore Ionescu(1908-1909), preot Alexandru Chirica(1909-1912), preot V. Ursăcescu(1912-1916, 1918-1920), preot I. Dijmărescu(1916-1918), ieromonah Antonie Răileanu (1920-1922), ieromonah I. Chirilă şi ieromonah Iulian